Ahli Parlimen Machang | Ketua ARMADA Nasional

From the Office of Wan Ahmad Fayhsal

KBS Terus Terajui Pembinaan Pewaris Negara Di Hari Muka


Monday, Aug 16

Pengalaman saya di Kementerian Belia dan Sukan (KBS), walaupun pendek, amatlah mendewasakan. Walaupun sebuah kementerian yang kecil, KBS sebenarnya memainkan peranan penting dalam pembangunan generasi pelapis negara.

Namun banyak kerja-kerja penting telah tergendala akibat wabak Covid-19 yang menjadi ancaman kepada semua pihak. Pelbagai program yang dirancang tergendala, manakala isu pengangguran dan kesihatan mental di kalangan belia juga semakin meruncing.

Walaupun begitu, anak muda Malaysia tidak pernah mengecewakan. Kumpulan-kumpulan belia mengumpulkan dana, menghasilkan PPE dan produk sanitasi sendiri, menggerakkan program bakul makanan. Pasukan sukarelawan MyVAC di bawah KBS bersabung nyawa di seluruh pusat pemberian vaksin (PPV) seluruh negara untuk menjayakan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK).

Terbaharu, Majlis Belia OKU Malaysia (yang akan bernaung di bawah Majlis Belia Malaysia) telah secara proaktif didaftarkan sebagai wadah perjuangan untuk orang kelainan upaya (OKU) di kalangan belia. Ramai antara mereka menghadapi cabaran sosioekonomi yang serius dan tergolong dalam kelompok NEET (not in employment, education or training). Di samping itu, Persatuan Penghantar P-Hailing Malaysia juga adalah antara NGO yang gigih memperjuangkan hak dan kebajikan pekerja dalam ekonomi gig.

Berkat sokongan Institut Sukan Negara (ISN) dan pelbagai program di bawah Majlis Sukan Negara (MSN), atlet-atlet kita juga telah menunjukkan prestasi cemerlang di Sukan Olimpik Tokyo 2020 baru-baru ini walaupun latihan mereka awalnya sedikit terjejas. Institusi Latihan dan Kemahiran Belia dan Sukan (ILKBS) melalui Majlis TVET Negara pula akan terus memimpin inovasi dalam pendidikan dan latihan teknikal dan vokasional khususnya untuk anak muda.

Saya percaya Jabatan Belia dan Sukan NEGARA (JBSN), ILKBS, ISN, MSN dan lain-lain agensi (sukar untuk saya sebutkan semuanya) akan meneruskan segala agenda pembangunan belia dan sukan demi manfaat rakyat seluruhnya. Manakala Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) akan terus memimpin kajian dalam bidangnya di rantau ini dan menyokong pembikinan polisi berasaskan bukti.

Saya amatlah kesal kerana kita tidak sempat untuk mengumumkan pembukaan sektor sukan dan rekreasi untuk kali kedua. Akan tetapi, dengan kadar vaksinasi yang semakin meningkat di seluruh negara, saya percaya bahawa ini dapat dibuat dalam masa terdekat, InsyaAllah.

Semua ini secara keseluruhannya memberikan keyakinan untuk saya terus meletakkan kepercayaan dan harapan pada semangat dan kebolehan anak muda kita untuk sama-sama membentuk negara yang lebih aman dan sentosa dengan kemakmuran yang dapat dikecapi bersama.

Buat para wirawan dan srikandi KBS, terima kasih yang tidak terhingga saya ucapkan atas segala kerjasama dan pengorbanan, sama ada sepanjang tempoh kita bersama atau sebelum dan selepasnya. Saya amatlah berbangga kerana dapat bersama-sama kalian walaupun hanya untuk seketika. Selamat maju jaya saya ucapkan dalam perjuangan ini!

WAN AHMAD FAYHSAL BIN WAN AHMAD KAMAL
16 Ogos 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2023 © Wan Fayhsal

Pusat Khidmat Ahli Parlimen Machang
Machang, Kelantan Darul Naim