Ahli Parlimen Machang | Ketua ARMADA Nasional

From the Office of Wan Ahmad Fayhsal

Almarhum Tun Abdul Razak, Jabatan Perpaduan & Agenda Pembinaan Negara


Thursday, Sep 02

Terima kasih kepada Ketua Pengarah Jabatan Perpaduan & Integrasi Nasional (JPNIN), Tuan Haji Abd Halim bin Hassan dan seluruh pasukan JPNIN atas kerjasama dan maklumat yang diberikan.

Walapun berpindah-pindah kementerian sebelum muncul kembali sebagai sebuah kementeriannya sendiri di bawah pimpinan YB Datuk Halimah Sadique pada tahun 2020, JPNIN yang menjadi tulang belakang portfolio ini dipelopori oleh Perdana Menteri Kedua, Almarhum Tun Abdul Razak sejak penubuhan Jabatan Perpaduan Negara (namanya ketika itu) pada 01 Julai 1969.

Bermula dengan matlamatnya untuk mengendurkan ketegangan hubungan antara kaum memulihkan keharmonian masyarakat pasca tragedi berdarah 13 Mei tahun itu, Jabatan sebenarnya membimbing pembikinan polisi negara secara aktif dan menyeluruh, bermula dengan Rukun Negara dan Dasar Ekonomi Baharu yang menjadi tunjang projek rekayasa semula masyarakat (social reengineering) ketika itu.

Rukun Tetangga yang ditubuhkan oleh Almarhum Tun Abdul Razak, pada 29 Ogos 1975 di bawah Ordinan Darurat Peraturan-peraturan Perlu (Rukun Tetangga) 1969 juga memainkan peranan penting dalam memastikan keselamatan penduduk di kawasan-kawasan tertentu di samping memperkukuh pelaksanaan agenda perpaduan nasional terutamanya di kawasan-kawasan luar bandar.

Peranan JPNIN dan Kementerian sendiri akan lebih diperkasa dengan kodifikasi pelan-pelan penting, bermula dengan Dasar Perpaduan Negara yang dilancarkan oleh mantan Perdana Menteri, YB Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 15 Februari 2021. Beberapa pelan tindakan dan modul latihan untuk Rukan Tetangga dan Pendidikan Kanak-kanak (Tabika Perpaduan) juga akan memperkukuh program-program di akar umbi.

Sempena bulan kemerdekaan ini, kita dapat sama-sama memperingati wawasan dan semangat perpaduan yang digagaskan oleh Almarhum Tunku Abdul Rahman dan Almarhum Tun Abdul Razak sewaktu mereka membina negara ini dahulu. Sebagai anggota #KeluargaMalaysia yang begitu besar dan majmuk ini, sama-samalah kita jayakan agenda pembinaan #KeluargaMalaysia yang lebih aman, makmur sentosa. #MalaysiaPrihatin

Wan Ahmad Fayhsal
02 September 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2023 © Wan Fayhsal

Pusat Khidmat Ahli Parlimen Machang
Machang, Kelantan Darul Naim