Ahli Parlimen Machang | Ketua ARMADA Nasional

From the Office of Wan Ahmad Fayhsal

The Unsung Statesman


Wednesday, Jan 11
 1. Saya bertuah hari ini kerana dapat meluangkan masa yang panjang dengan salah seorang pemimpin tersohor Kelantan dan BERSATU yang cukup saya hormati – YB Dato’ Sri Mustapa Mohamed atau lebih dikenali sebagai Tok Pa. Bukan saja Tok Pa belanja saya roti canai dan teh tarik tapi juga ilmu, pengalaman dan panduan berharga buat saya selaku ahli parlimen muda Kelantan untuk persiapkan diri dalam perjuangan ini.

 2. Tok Pa sudah bersara daripada tanggungjawab rasmi di parlimen Jeli (tetapi masih pegang jawatan ADUN Air Lanas) baru-baru ini tetapi semangat dan kudratnya untuk membangun Jeli, Kelantan dan Malaysia masih membara.

 3. Saya teringat zaman-zaman saya mahasiswa berdialog dengan beliau dalam Malaysia Student Leaders Summit anjuran UKEC yang mana ketika itu Tok Pa adalah Menteri Pengajian Tinggi. Kini saya pula terjun dalam bidang yang Tok Pa telah berbakti puluhan tahun lamanya baik dalam parti mahupun dalam politik sebagai wakil rakyat. Sesungguhnya demi Machang, tiada yang lebih saya hajati melainkan untuk belajar daripada pemimpin-pemimpin “otai” dan “sohor” asal Kelantan seperti Tok Pa.

 4. Ada satu fakta menarik yang mungkin ramai daripada kita khususnya generasi saya tidak berapa tahu tentang karier politik Tok Pa: sebaik sahaja YAB Dato’ Seri Anwar Ibrahim (PM-10) dipecat dan digugurkan daripada Kabinet (Tun) Dr. Mahathir pada 2 September 1998, seminggu selepas itu Tok Pa telah diberi mandat oleh Tun Mahathir untuk mengepalai Kementerian Kewangan sebagai Menteri Kewangan II. Menteri Kewangan I ketika itu ialah YAB Tun Mahathir sendiri yang mana beliau juga adalah Menteri Dalam Negeri.

 5. Tok Pa ketika itu turut sama memikul jawatan Menteri Usahawan. Ini bermakna rombakan kabinet pasca pemecatan Dato’ Seri Anwar Ibrahim oleh Tun Mahathir itu meletakkan Tok Pa – selain Tun Mahathir – sebagai satu-satunya Menteri yang memegang dua jawatan kementerian.

 6. Ketika kemuncak krisis kewangan dan politik negara 1998 tersebut kita sering dengar nama-nama seperti Tan Sri Nor Mohamed Yakcop yang terlibat menyelesaikan krisis seperti yang dirakam dalam buku “Notes to the Prime Minister: The Untold Story of How Malaysia Beat the Currency Speculators” tulisan Wong Sulong dan juga seorang lagi tokoh yang sinonim dengan krisis 1998 iaitu Daim Zainuddin – tetapi sebenarnya antara watak utama yang berkerja keras sepanjang krisis itu adalah Tok Pa. 
 7. Ini kerana Tun Mahathir selaku Menteri Kewangan I (dan Menteri Dalam Negeri) terlampau sibuk menguruskan negara (dan krisis politik) maka hal-hal utama Kementerian Kewangan jatuh atas pundak Tok Pa selaku Menteri Kewangan II. Ianya bak sirih pulang ke gagag kerana Tok Pa bermula karier sebagai penjawat awam di Kementerian Kewangan pada 1974 dan berkhidmat di bawah salah seorang lagi lagenda dan negarawan Menteri Kewangan di era itu – Tengku Razaleigh Hamzah.

 8. Pada 1984, rezeki dan karier Tok Pa dalam bidang kritikal ini terus berkembang bila mana beliau diangkat menjadi pegawai khas kepada Menteri Kewangan ketika itu – Tun Daim Zainuddin – sebelum dinaik pangkat menjadi Setiausaha Politik Tun Daim kemudiannya.

 9. Setelah menjadi senator dan Setiausaha Parlimen Kementerian Kewangan pada 1991, beliau kemudiannya dinaikkan pangkat menjadi Timbalan Menteri Kewangan pada 1994 kepada tidak lain dan tidak bukan – Dato’ Seri Anwar Anwar Ibrahim sendiri yang menjadi Menteri Kewangan selepas era UMNO (Baharu) iaitu 1991 sampailah 1998 (dipecat).

 10. Antara tugas utama yang Tok Pa perlu buat selepas menggantikan Dato’ Seri Anwar Ibrahim pada 1998 selain daripada terlibat dalam Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) ialah melaksanakan “Penyelesaian Luar Kotak” Tun Mahathir (seperti dinasihati Tan Sri Nor Mohamed Yakcop) yang bertentangan dengan Konsensus Washington IMF-Bank Dunia (yang Dato’ Seri Anwar Ibrahim berpegang kepadanya) iaitu kawalan modal dan tambat ringgit (capital control dan currency pegging).

 11. Ya, Tok Pa adalah Menteri yang bertanggungjawab menyelamatkan Malaysia daripada penyanggak mata wang George Soros dan para spekulator lain yang hampir meranapkan Malaysia. Sebelum Anwar Ibrahim dipecat, langkah penting ini tidak dapat dibuat. Hanya seminggu selepas pemecatan itu berlaku barulah Tun Mahathir dan kabinet – melalui Tok Pa sebagai Menteri Kewangan II – dapat lakukan seperti apa yang direncanakan dan dirakam dalam buku “Notes to Prime Minister” tersebut.

 12. Memandangkan gelombang Reformasi cukup kuat pada 1998-1999, PRU10 Tok Pa kalah di Jeli kepada calon PAS. Ketika itu penolakan orang Melayu ke atas UMNO cukup kuat dan yang memenangkan UMNO adalah undian kaum Cina yang menyokong MCA dan BN.

 13. Banyak yang saya bincangkan dengan Tok Pa tadi khususnya berkenaan pembangunan ekonomi Machang, Kelantan dan Malaysia. Saya masih perlu luangkan banyak masa bukan saja dengan Tok Pa, tetapi ramai lagi tokoh-tokoh besar ahli politik dan penjawat awam asal Kelantan yang rata-rata telah bermastautin di Kuala Lumpur untuk persiapkan agenda 5 tahun saya selaku wakil rakyat Machang dan lebih penting persediaan perbahasan saya untuk Titah Diraja dan Belanjawan 2023 yang bakal berlangsung dalam sidang Dewan Rakyat bulan Februari ini.

 14. Terima kasih Tok Pa atas segala jasa, pengorbanan yang diberikan kepada agama, bangsa dan negara. Kini tiba masanya saya dan pemimpin muda lain menyambung mata rantai perjuangan Tok Pa dan semua negarawan yang lain. Doakan!

– Wan Ahmad Fayhsal –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2023 © Wan Fayhsal

Pusat Khidmat Ahli Parlimen Machang
Machang, Kelantan Darul Naim