Ahli Parlimen Machang | Ketua ARMADA Nasional

From the Office of Wan Ahmad Fayhsal

Usaha Memartabatkan Bahasa Melayu Wajib Disokong


Thursday, Apr 07

Bahasa Melayu wajar dijadikan bahasa rasmi ASEAN

Saya menyambut baik dan menyokong penuh pengumuman oleh Perdana Menteri Malaysia, YAB Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob bahawa Malaysia akan berbincang dengan pemimpin-pemimpin negara serantau agar bahasa Melayu dapat dijadikan sebagai bahasa kedua ASEAN.

Bahasa Melayu dengan pelbagai dialek dan variannya telah menjadi lingua franca selama beberapa kurun di rantau Asia Tenggara, terutamanya dengan pengembangan perdagangan dan agama Islam pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. Bahkan hari ini di wilayah-wilayah seperti Champa (sebahagian daripada negara Kemboja, Laos dan Vietnam hari ini) sekalipun, bahasa Melayu masih digunakan dalam penggunaan kitab-kitab kuning bagi tujuan pengajian agama Islam.

Hari ini, terbitannya menjadi bahasa kebangsaan dan rasmi di Indonesia, Malaysia, Singapura dan Brunei. Keempat-empat negara ini mempunyai badan khusus untuk menyelia dan memajukan penggunaan bahasa serta bekerjasama di peringkat antarabangsa melalui Majlis Bahasa Brunei Darussalam-Indonesia-Malaysia (MABBIM). Mereka adalah:

  • Dewan Bahasa dan Pustaka (Malaysia)
  • Badan Pengembangan dan Pembinaan Bahasa (Indonesia)
  • Dewan Bahasa dan Pustaka Brunei
  • Majlis Bahasa Melayu Singapura
  • Dan sebuah badan yang sedang diperkemas di wilayah selatan Thailand

Memandangkan bahasa Melayu dipertutur oleh lebih 200 juta penutur jati dan rasmi, ia menjadi antara 10 bahasa utama di dunia, dan juga sebagai bahasa majoriti di rantau Asia Tenggara. Indonesia juga adalah salah sebuah 20 kuasa ekonomi besar dunia, maka akan memudahkan usaha untuk menjadikannya juga sebagai sebuah bahasa perdagangan serantau. Aspirasi juga selari dengan kedudukan Bahasa Kebangsaan kita adalah faktor utama pembinaan negara dan perpaduan nasional, yang kini juga boleh dijadikan faktor integrasi serantau.

Dari segi akademik juga, negara-negara utama yang menyimpan khazanah-khazanah bahasa Melayu seperti China, Rusia, Belanda, Jerman dan United Kingdom mempunyai fakulti-fakulti pengajian bahasa, sejarah dan kajian semasa Melayu/Indonesia di institusi-institusi pendidikan tinggi masing-masing.

Secara mudahnya, kita sudah ada asas kukuh yang diperlukan untuk merealisasikan impian ini. Apa yang diperlukan sekarang ialah iltizam politik yang utuh dan sumber yang sewajarnya untuk mempermudah penggunaan bahasa Melayu di peringkat antarabangsa.

Jika ini dapat dicapai, insyaAllah bahasa Melayu sekali lagi akan dapat dimartabatkan sebagai bahasa ilmu bukan sahaja di peringkat serantau, malah juga di peringkat antarabangsa. Namun begitu, semua ini bergantung kepada kepercayaan dan kesungguhan kita sendiri untuk menterjemah wawasan ini menjadi realiti.

WAN AHMAD FAYHSAL BIN WAN AHMAD KAMAL
24 Mac 2022

Nota penafian: Pendapat ini diutarakan atas kapasiti peribadi penulis dan tidak mewakili mana-mana pihak lainnya.

Sumber berita: https://www.bernama.com/bm/am/news.php?id=2064725

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2023 © Wan Fayhsal

Pusat Khidmat Ahli Parlimen Machang
Machang, Kelantan Darul Naim